Mersin Valiliğinin öncülüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen tarım paydaşları bir araya gelerek Tarımda yaşanan sorunlarının masaya yatırıldığı toplantı yapıldı.
Tarım İlçe müdürü Hasan Bostan, Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Meclis Başkanı Adem Çevik, MUZ-BİR Başkanı Hüdaver Ergir, Tropikal Kooperatif Başkanı Ergün Doğan İş adamı Ali Haydar Kılıç katılara Anamur tarımı ile ilgili sorunları dile getirdiler.
Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş,Anamur’un tarım sektöründeki sorunları toplantıda dile getirdiklerini ve çözüm bekleyen sorunların yer aldığı dosyayı yetkililere sunduklarını söyled.
ANAMUR İLÇESİ TARIM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR
1-) İlçemizin tarımsal üretim potansiyeline karşın hal kapasiteleri yetersizdir. 1970 li yıllarında yapılan ve günümüze kadar gelen bir sorun yumağı halini alan toptancı sebze ve meyve hali İlçemize kazandırılacak yüksek kapasiteli yeni bir hal kompleksine ihtiyacımız bulunmaktadır.
2-) İlçemizin eski iskelesi sökülerek yerine modern bir iskele inşa edilmiştir. Ancak henüz faaliyete geçirilememiştir. Öncelikle iskelenin faaliyete geçirilmesi yönünde çalışmaların ivedilikle tamamlanması gerekmektedir. Akabinde ise Anamur tarımına değer katacak bir Liman Gümrük Kapısı oluşturulması İlçenin ve bölgenin yararına olacaktır.
Bununla birlikte tarımsal ürün ihracatında önemli bir üretim yeri olan İlçemizde İnspektörlük-numune alımı iş ve işlemleri yapılabilmektedir. Ancak ihracat öncesi işlemlerde iş bütünlüğünün sağlanabilmesi ve sürecin aksamasının önlenmesi açısından Liman Gümrük Kapısı oluşturulması akabinde İhracata gidecek konteynerlara ilişkin mühürleme yetkisinin de İlçemize verilmesi faydalı olacaktır.
3-) Muz ve Avokado üretimi konusunda İlçemizin iklimsel ve coğrafi avantajları, geniş üretim sahamız ve tecrübemiz ile öncü konumundayız. Ancak özellikle bu iki ürünün üretim sahalarının uygun olmayan bölgelere yayılmasının önlenmesi Muz ve Avokado üretiminde kalite standardı oluşturulabilmesinin tek yoludur.
Bu minvalde muz ve avokado ile ilgili bir havza çalışması yapılarak belirlenecek coğrafi sınırlar dışında bahse konu ürünlerin üretiminin desteklenmemesi (sübvanseli kredi, proje destekleri, hibe ve tarımsal desteklemeler gibi) uygun olacaktır. Ayrıca projeli muz serası yapımında kullandırılan faiz indirimli tarımsal kredilerin 10 dekar ve üzeri yatırımlara kullandırılmaması da küçük aile işletmelerini korumaya ve çiftçilik mesleğini ayakta tutmaya yarayacaktır.
4-) Bilindiği üzere muz ithalatı konusunda yüksek gümrük vergilerine rağmen yoğun bir ürün girişi gerçekleşmektedir. Bu husus muz çiftçisine olumsuz yansımakta rekabet gücü düşük olan üreticiyi ezmektedir. Ayrıca ne yazık ki yasadışı uyuşturucu madde kaçakçılığının da en önemli kanallarından biri olarak muz yüklü konteynerlar kullanılmaktadır.
Mersin limanına verilecek bir Muz İhtisas Gümrüğü statüsü ve daha sıkı denetimlerle hem gençliğimiz hem de çiftçimiz korunabilecektir.
5-) Muz üretimimiz ülke muz tüketiminin üzerindedir yani muz da üretim fazlamız bulunmaktadır. Acilen muz ithalatı durdurulmalı.
6-) Anamur ve Bozyazı ilçelerimizde devam eden kapalı sistem çalışmalarının bi an önce tamamlanmasını istiyoruz