Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu, konuşmasında kullanılan kredilerde uygulanan yüksek faizin yatırımcının önünde en büyük engel olduğuna dikkat çekerek, konuyla Cumhurbaşkanının verdiği mücadeleyi iş dünyasının takdirle karşıladıklarını söyledi.
Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu, Anamur bölgesinin sorunları ve beklentileri konuklarla paylaştı.
Torunoğlu:’ Anamur iskelesinin bitirilmesinden sonra acilen gümrük kapısı açılmalıdır. Bozyazı Yat Limanı, balıkçı barınağı olmaktan çıkarılıp eski statüsüne acilen dönmelidir. Anamur’da daha önce hava radar komutanlığının bulunduğu, şu anda atıl durumdaki tepenin turizm için yatırım teşvik alanı kapsamına alınmalı ve turistik tesis için yatırıma açılmalıdır.Anamur ve Bozyazı’nın ihtiyacına hitap edebilecek yeni adliye binası yapılmalıdır.Anamur Meslek Yüksekokulu’nun yeterli alt yapıya sahip olması dolayısıyla Anamur Muz Üniversitesi olarak hizmet vermesini talep ediyoruz. Anamur ve Bozyazı’ya hitap edecek tarıma dayalı organize sanayi bölgesi oluşturulmalıdır. Muz ithalatına uygulanan gümrük vergisi devam etmeli. Anamur ve Bozyazı Ortadoğulu yatırımcılara öncelikli olarak tanıtılmalı. Anamur Kalesi ve Ören arası turizm yatırım bölgesi olarak ilan edilmelidir. Anamur Huzurevi’nin toplumsal bir hizmet olduğu göz önüne alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca yapılması gerekmektedir. Mersin-Antalya yolunun kalan kısımları biran önce bitirilmelidir. Bozyazı’da yapılması planlanan kapalı devre sulama sistemi ile ilgili proje hayata geçirilmeli. TARSİM sigortası yaptıran üreticilerimiz dolu zararının tamamını alamadılar. Üreticilerin mağduriyeti giderilmelidir. Sera kredilerinde dönüm başı maliyet güncellenmelidir. Yüksek faiz sorunu çözülmelidir.” Diyerek bölgenin sorunlarının çözümü için Oda başkanlarından destek istedi.
Tek hedeflerinin üyelere hizmet ve bölgenin kalkınması olduğunu vurgulayan Torunoğlu, “Bizler hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Herkese eşit mesafedeyiz. Amacımız bulunduğumuz bölgeye ve üyelere hizmettir. Zaman zaman, üyelerimizin menfaatlerine ters düşen uygulamalarla ilgili yaptığımız açıklamalar da ters anlaşılıyor” diye konuştu. Antalya Mersin arasında yapımı devam eden Akdeniz Sahil yolunun büyük bir kısmının tamamlanmasından dolayı Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve hükümete teşekkür eden, ANTSO yönetim Kurulu başkanı Torunoğlu,yolun bir an önce tamamlanmasının,Mersin’in batı yakasının kalkınması için önem arz ettiğine vurgu yaparak, Türkiye’nin güney ucundan dünyaya açılması,Anamur Gümrüğünün açılması için oda başkanlarının desteğini istedi.
Toplantının divan başkanlığını yapan Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Mustafa Cihat Lokmanoğlu da,Mersin’in deniz ticaretinde önemine vurgu yaparak, Türkiye de iki deniz Ticaret Odası olduğunu, bunlardan birinin İstanbul’da diğerinin Mersinde olduğunu belirterek,Anamur ve bölgenin sorunlarının giderilmesi için her zaman desteğe hazır olduklarını söyledi.
Mersin Ticaret ve Odası Başkanı Şerafettin Aşut da, TOBB gibi büyük bir ailenin ferdi olmaktan gurur duyduğunu belirterek,’ ailenin fertleri olarak bölgemizin sorunlarını Genel Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu beye rapor ettiğimizde kendilerinin büyük desteklerini alıyoruz. Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan bölgeyi çok önemsiyor ve devlet yatırımlarının bölgemize gelmesini sağlıyor. Anamur bölgesinin haklı taleplerini de önemsiyoruz’ dedi.
Toplantının ardından yapımı devam eden Anamur limanına giden Mersin heyeti,burada liman başkanından ve çalışanlardan bilgi aldılar.
Daha sonra Anamur Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu’nu ziyaret edilerek, bölge ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantıya, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Ticaret Odası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu ve ilçe oda başkanları ve temsilcileri katıldılar.
Yapımı devam eden Anamur limanını incelediler
Anamur Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu'nu ziyaret ettiler
Günün anısına konuklara muzlu kadın heykelleri armağan edildi.