Kooperatif Kurucu Başkanı Mehmet Sarı,, “Anamur Çilek Üretiminde Kooperatifin Kurulmasıyla Anamurlu çiftçilerimizin hayali gerçek oldu. Bundan böyle Çilek Üretiminde, Çiftçilerin artık çok kaliteli ürünler yetiştirerek daha karlı gelirler elde edeceğini söyledi.
Sarı, “Anamurlu çiftçiler, yılardır en yakın ilçelerden bile daha düşük fiyatta ürün satmasına artık tüm çiftçiler ‘Dur’ diyecektir. En kaliteli ve en yüksek tonajda çilek üretmemize rağmen ürünlerimizi en düşük fiyatta satmamız, üreticiyi mağdur etmektedir. En kaliteli ürünü üretip diğer ilçelere fiyat verir konuma gelecektir.” İfadelerine yer verdi.
Başkan Sarı, “Üretici bundan önce Anamur’da komisyoncunun verdiği fiyata ürününü satmak zorunda kalıyor, diğer komşu üretici çileğini 8 -10 liraya satarken Anamurlu üretici çileğini 4 -5 liraya zor satabiliyordu. Zaten sezona Komisyoncuya borçlu giren çilek üreticisinin verilen fiyata itiraz etme şansıda olmuyor, dışarıdaki fiyatlarla da kıyaslama yapamadığı için üretici mecburen aracı karşısında boynu bükük kalıyordu. Komisyoncu o gün tahtaya hangi fiyatı yazarsa, üretici topladığı ürününü fiyattan satmak zorunda kalıyordu. Bu nedenle de sezon sonunda elinde avucunda bir şeyi kalmıyor çoğu zaman da diğer seneye borçlu giriyordu. Ama artık o sorunu bitireceğiz” şeklinde konuştu.
Mehmet Sarı’nın başkanlık yaptığı kooperatifte Ali Oktan ve Ali Ufuk Yılmaz Başkan Yardımcılığına getirilirken, Talat Yılmaz Denetim kurulu üyeliğe ve, Atilla Yalçın Mustafa Gürbüz Nebi Demir ise yönetim kurulu üyeliğine getirildiler.
HEDEF ANAMUR ÇİLEGİNİN KALİTESİNİ ARTIRMAK
Kooperatife bağlı üreticilerin ortak yol izleyeceği belirtilirken Çilek üreteninde yapılacak yeni değişiklik hakkında da şu görüşlerde bulundular.
“Anamur Çileği Bundan sonra, Üretimde Paketlemede Pazarlamada kalitenin arttırılacak, Üretici bilinçlendirilecek ve bilgilendirilecek En önemlisi de Üreticinin ürününü hak ettiği fiyata satacakları, tüketicinin de aldığı ürünü gönül rahatlığıyla ve önceki sistemden daha ucuza daha kaliteli ürün alabilecekleri hedefleniyor.
Konu ile ilgili olarak üreticilere gönderilen açıklamalarda şu yenilikler anlatıldı.
“Tarımda riskleri azaltmanın ve sektörü güçlü hale getirmenin bir yolu da üreticilerin örgütlenmesidir. Örgütlenmenin temelinde tarımsal kalkınma kooperatifi oluşturmaktır. Bu kooperatif, üreticinin ekonomik haklarını korumak ve daha fazla kar elde etmesini sağlamak için kurulmuştur. Tarımı sanayiden ayıran en önemli unsur, çevresel etkilerden olumsuz etkilenme riskinin yüksek olmasındandır. Bunun getirdiği kayıplar, bir taraftan üreticiyi etkilerken, bir taraftan da tüketiciyi etkilemektedir. Bu kooperatif hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahat bir nefes aldıracaktır”